20 december 2013

Samtliga av de Bloomberg-journalister som förvägrats presskort har nu fått dem beviljade, rapporterar Reuters. Samtidigt har även en del, men inte alla, av journalisterna från New York Times fått sina presskort. Med hjälp av dessa presskort kan journalisterna nu söka visum för nästa år.

Kina ser alltså ut att ha backat från sitt outtalade hot om att utvisa det närmare två dussinet journalister – även om läget fortfarande verkar oklart för en del av NYT:s personal. Spekulationer har gjort gällande att NYT eventuellt kommer behandlas hårdare än Bloomberg, för att belöna den senare för de koncessioner nyhetsbyrån gjort på senaste tid (14 november).

Dagens länkar:

China’s Money Rates Climb, Stocks Slide as Cash Crunch Deepens – Bloomberg

De kinesiska börserna har gått stadigt nedåt de senaste nio dagarna med anledning av nya likviditetsproblem inom det kinesiska finanssystemet. Reporäntan i Shanghai är på 7,6 procent, sin högsta nivå sedan likviditetskrisen i somras (25 juni). Centralbanken har svarat med att injicera en oklar summa, det finns uppgifter på att det rör sig om 200 miljarder yuan, för att mildra problemen.

More SOEs to be going private: Official – China Daily

Kina planerar privatisera en del av sina statliga bolagsjättar – antingen helt, eller delvis. Det är ännu oklart vilka företag som kan bli föremål för privatiseringen:

”State-owned industries that don’t require State ownership can allow more ‘social capital’,”Huang said at a news conference, using the ruling party’s euphemism for private investment. ”State ownership could be reduced or entirely withdrawn.”

Europaparlamentets resolution av den 12 december 2013 om organskörden i Kina – EU

En resolution har antagits av EU-parlamentet gällande organtransplantationer och organskörd i Kina. På det stora hela följer resolutionen samma linje som rekommenderats av FN:s särskilda rapportör för tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling, det vill säga krav på ökad öppenhet och oberoende granskning. Formuleringarna är emellertid relativt starka, EU uttrycker exempelvis sin ”djupa oro över de ständiga och trovärdiga rapporterna om systematisk statssanktionerad organskörd från samvetsfångar utan deras samtycke”. Parlamentet uppmanar även Kina att ”upphöra med organskörd från samvetsfångar och medlemmar av religiösa och etniska minoriteter” samt åtala de skyldiga, vilket implicerar att parlamentet ställer sig bakom anklagelserna. Kinas utsända till EU-parlamentet har kritiserat resolutionen och säger att den ”så kallade organskörden” är en fabricering av Falun Gong-kulten.

Indoor pollutants kill 1m every year: expert – China Daily

Enligt Zhong Nanshan, respekterad forskare och f.d. ordförande i Kinesiska Medicinsällskapet, är luftföroreningar inomhus orsaken bakom en miljon dödsfall i Kina varje år.

Chinese journalists face Marxist ideology exam – Guardian

Kinesiska journalister kommer behöva godkänt på ett nytt ideologiskt prov för att få behålla sina presskort nästa år. Provet bygger på en 700-sidor lång manual som bland annat förbjuder kommentarer som bryter mot partilinjen och tydliggör att relationen mellan partiet och nyhetsmedia är relationen mellan ledaren och den ledde.

Monk dies in self-immolation in NW China – Xinhua

En 43-årig tibetansk munk har avlidit i Gansu-provinsen efter att han tänt eld på sig själv.

China to build two new Antarctic bases: state media – AP

Kina ska uppföra ytterligare två nya forskningsanläggningar, nummer fyra och fem, på Antarktis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*