5 januari 2014

Årsskiftet medför traditionellt en rad analyserande och spekulerande artiklar över vad vi har att vänta under det kommande året. Den utmärkta Kinabloggen Tea Leaf Nation har skrivit ett mycket tänkvärt alster, som VFL kan rekommendera; 2014 blir året där den offentliga debatten återgår till mer privata cirklar, Fastlandskina triumferar över Taiwan kulturellt och vikten av engelska marginaliseras i takt med att den inhemska filmindustrin gör nya framsteg. Läsvärt.

Läsvärda är också ChinaFiles förutsägelser vad gäller miljön: Om 2013 var året då miljöfrågan blev central i Kina, så blir 2014 året då debatten utvecklas till nya nivåer och mer seriösa lösningar presenteras. Räkna med tuffare tag från myndigheterna, och att mer ansvar läggs på vanligt folk att förändra sina livsvanor.

Dagens länkar:

U.S. icebreaker Polar Star to help vessels trapped in Antarctica: AMSA – Xinhua

Efter att det vid Antarktis fastfrusna ryska fartyget Akademik Shokalskij fått sällskap av den kinesiska isbrytaren Xuelong har australiensiska myndigheter bett den amerikanska isbrytaren Polar Star att komma till de båda fartygens undsättning. Polar Star ligger i dagsläget i hamn i Sydney och det kommer ta runt en vecka för fartyget att nå platsen.

Local-government debt, Counting ghosts – The Economist

Kinas skuldberg ute i provinserna är som väntat relativt stort, men inte oroande så länge den ekonomiska tillväxten håller farten. Skillnaderna är dock stora, och vissa städer och härader är högre belånade än andra. Frågan är hur Kina kommer hantera dessa mer skuldsatta områden – är en lokal konkurs att vänta i någon kinesisk stad under 2014?

George Soros warns that Chinese slowdown is biggest worry in 2014 – The Guardian

Den amerikanske industrimagnaten George Soros är orolig för Kina. Den största orosmolnet för världsekonomin den närmaste tiden är inte eurozonen utan vad som kommer hända när den kinesiska tillväxten bromsar in. ”China’s leadership was right to give precedence to economic growth over structural reforms, because structural reforms, combined with fiscal austerity, push economies into a deflationary tailspin. But there is an unresolved contradiction in China’s current policies: restarting the furnaces also reignites debt growth, which cannot be sustained for much longer than a couple of years.”

China probes 36,907 officials for suspected corruption – Xinhua

Mellan januari och februari 2013 undersöktes 36 907 tjänstepersoner för korruption uppger det statliga åklagarämbetet. De allvarligare fallen av förskingring involverade sammanlagt summor på dryga fem och en halv miljarder yuan.

EPA issues red alert as air pollution levels spike – The China Post

Invånarna på Taiwan uppmanas bära mask när de går utomhus, efter att ett smogmoln dragit in från Fastlandskina över ön. Höga nivåer av luftföroreningar noteras av landets miljömyndighet.

China Shows Off Its Helicopters – WSJ

Efter att bristerna i Kinas helikopterflotta blivit tydliga under jordbävningen i Sichuan 2008, så har Kina de senaste åren satsat enorma summor på att utveckla sina helikoptrar, vilket glatt visats upp i media de senaste veckorna; drograzzian i Boshe, räddningsaktionen i Antarktis, samt jungfrufärden av militärens nya Z-20.

Beijing site of next Apec summit designed to impress – SCMP

Platsen vald för årets APEC-möte, Yanqi-sjön utanför Beijing, är tänkt att visa upp en ny mer hållbar sida av den smogdrabbade huvudstaden. ”With this project, we are trying to preserve, as much as we can, the original habitat on the island and create buildings that fit with the surroundings. It will be a model of sustainable development in Beijing.”

VFL, som hade möjlighet att åka förbi det totalt uppgrävda och avspärrade området i somras är dock tveksamma till hur lyxiga funkishus i glas är tänkta att passa in i det lantliga bergsområdet Huairou.

Chinese Human Rights Lawyers: Calling for a Spring of “Respect and Protection for Human Rights” – Siweiluozi

Kinas medborgarrättsadvokater (维权律师) har skrivit en nyårshälsning som översatts till engelska av Joshua Rosenzweig. I den gemensamma nyårshälsningen står att den viktigaste frågan för Kina i dagsläget är implementeringen av FN:s konvention om civila och politiska rättigheter som landet skrivit under men inte ratificerat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*