5 november 2013

Beijing har trappat upp den redan höga säkerheten i Xinjiang ytterligare efter självmordsdådet vid Tiananmen som dödade fem och skadade 40. Professor Ilham Tohti, känd för att försvara uigurers rättigheter, berättar för New York Times om hur säkerhetspolis rammade hans bil och hotade hans familj i ett försök att få honom att sluta prata med utländska journalister.

Samtidigt är det fortfarande oklart till vilken grad de inblandade i terrordådet har kopplingar till organiserad terrorism, skriver The Economist. VFL har tidigare (3 november) rapporterat att det är mycket möjligt att gärningsmännen agerat på egen hand, inspirerade av metoder använda av extremister i utlandet.

Enligt en artikel i China Daily sprider separatister i Xinjiang ”terroristfärdigheter” via internet. Bland annat skickar de ut e-post med propaganda via proxyservrar och skickar ut träningsmaterial, något som verkar stödja spekulationer om en låg grad av organiserad verksamhet.

Dagens länkar:

New warning on overcapacity – China Daily

Kinas tillverkningsindustri gick starkt framåt i oktober, kanske lite för starkt för nu varnar kinesiska myndigheter för överkapacitet i flera sektorer. Det handlar framför allt om fem sektorer: stål, glas, cement, aluminium och skeppsbygge. Nya projekt inom dessa sektorer ska läggas på is, liksom projekt som är planerade men ännu inte påbörjade. Dessutom manas banker att förhindra en uppgång av dåliga lån till de berörda sektorerna.

Li Says China Needs 7.2% Expansion to Create Jobs as Party Meets – Bloomberg

Premiärminister Li Keqiang menar att Kina behöver en tillväxt på 7,2 procent för att hålla sysselsättning i schack, en relativt låg siffra då landets BNP förväntas växa med 7,6 procent i år. Det är inte dags för några fler stimulansåtgärder med andra ord: “Using the deficit and issuing money to stimulate investment can produce results that year, but corresponding operational room is needed to implement fiscal and monetary policies,” Li said. “More importantly, this kind of short-term stimulus is hard to sustain.”

Public debate China-Japan war prospects – Global Times

Generalmajor Luo Yuan säger att trots den senaste tidens spänningar kring öarna Diaoyu/Senkaku är ett fullskaligt krig mellan Kina och Japan inte är i något av ländernas intresse: ”China’s defense capability has seen a great leap. Japan has neither the guts nor the capability to fight such a war,” he said.

Proceed Cautiously on Land Reform – Caixin

Markreformer och förändringar av systemet för hukou (mantalsskrivning) är två mycket viktiga politiska frågor, men det gäller att ta det försiktigt med den känsliga markfrågan. Det finns tre särskilt allvarliga problem: 1) en fri marknad för mark skulle kunna leda till en ackumulation av de rika, 2) lokalregeringar skulle mista monopolet på markförsäljning som är en av deras viktigaste finansiella tillgångar, 3) om försäljning av mark sker kollektivt skulle bönder kunna tvingas av sin mark.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*