6 januari 2014

Ekonomiprofessorn Michael Pettis står för dagens rekommenderade läsning: Will the reforms speed growth in China?

Pettis argumenterar övertygande för att de reformer som utlystes under partiets tredje plenum i november och som syftar till att balansera Kinas ekonomiska tillväxt till en mer hållbar modell (ej beroende av statliga lån och subventionerade investeringar) oundvikligen kommer leda till betydligt lägre tillväxt under överskådlig framtid.

Allt annat skulle innebära ett misslyckande att genomföra reformerna.

I am so convinced that the implementing of these reforms must result in slower growth – if only because it is impossible to find a single relevant case in history in which the adjustment following a growth miracle did not include an unexpectedly sharp slowdown in growth – that I would propose that we can judge the forceful implementation of the reforms inversely with GDP growth. If China is able to impose an orderly adjustment quickly, its GDP growth rate will slow substantially for several years.

Pettis slutsats är att vi kan bedöma om Beijing lyckats implementera sina reformer utifrån tillväxten, om den håller sig på en nivå på sju procent eller mer vet vi att kreditnivåerna ökar alltför snabbt och att implementering av reformerna misslyckats.

Dagens länkar:

Shanghai paying price of China’s campaign against industrial pollution – Reuters

Miljöpolitiken stöter på patrull. När myndigheterna stänger ner tung stål- och cementindustri i Hebei-provinsen som omgärdar Beijing, så ökar stålverken i exempelvis Jiangsu sin produktion. Är summan av Kinas luftföroreningar konstant?

Fourteen dead in mosque crush in China’s Ningxia region – BBC

14 personer har klämts ihjäl i en moské i den autonoma Ningxia-regionen. Händelsen inträffade under söndagseftermiddagen, rapporterar statlig media. Det är oklart vad som utlöste tragedin.

China Wages Seen Jumping in 2014 Amid Shift to Services – Bloomberg

Kinas löner förväntas öka med tio procent eller mer under 2014, på grund av ett pågående skifte mot en starkare tjänstesektor och ökad inhemsk konsumtion. Den exportinriktade industrin flyttar istället i allt högre grad till sydostasiatiska länder som Bangladesh, Vietnam och Kambodja.

China issues fresh curbs on shadow banking – Reuters

Nya riktlinjer har presenterats av det kinesiska statsrådet för att komma till rätta med skuggbankerna. Skuggbankerna ses som ett hot mot ekonomins stabilitet på grund av att de bidrar till en ohållbar ökning av skuldnivåerna.

Crime more rampant in private sector than China’s state-owned firms in 2013: report – SCMP

Ett tecken på liberalisering av den kinesiska ekonomin? En ny undersökning visar att brottsligheten är mer omfattande inom den privata sektorn än inom den offentliga. Det är rapporten Chinese Entrepreneurs Crime Report 2013 som visar att 469 privata företagare och 128 från statsägda företag misstänktes för brott under året, en ökning med 120 procent från året innan. Det ska emellertid påpekas att vara ett privat företag i Kina är inte samma sak som att inte ha kopplingar till politiken eller partiet.

Predictions For 2014–The Sinocism China Newsletter 01.05.14 – Sinocism

Bill Bishop spekulerar i vad av vikt som kommer hända i Kina 2014: Xi Jinping kommer fortsätta konsolidera sin makt, stramare offentligt samtal när censuren tilltar, mer fokus på miljöfrågor bl.a.

China risks becoming Asia’s Voldemort – The Telegraph

Efter att Kinas ambassadör till Storbritannien kallat Japan för ”Östasiens Voldemort” för några dagar sedan (VFL, 3 januari), så kan Japans ambassadör till Storbritannien inte vara sämre han. Det är Kina som är Voldemort, skriver Keiichi Hayashi i en debattartikel.

120 Dogs: Chinese Satirist’s Tweet Takes All English News Media For A Ride – Pacific Side

När DN:s Clas Svahn nu återrapporterat uppgifterna om att Jang-Song Thaek skulle ha blivit avrättad med hjälp av 120 hungriga hundar kan det vara läge att påpeka att detta rykte inte är särskilt trovärdigt. I själva verket verkar ”nyheten” ha börjat med ett satiriskt inlägg på kinesiska Tencent Weibo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*