Artonde partikongressen

Vad?

Det kinesiska kommunistpartiets 18:e nationella kongress (中国共产党第十八次全国代表大会) hölls i Beijing den åttonde november 2012. 2270 delegater samlades då för att nominera och välja kommunistpartiets nuvarande ledarskap.

Tre instanser utgör toppen på kommunistpartiets hierarki – Centralkommittén, Politbyrån och Politbyråns ständiga utskott. I teorin väljs kandidater till politbyrån av centralkommittén och det ständiga utskottet i sin tur av politbyrån, men i själva verket bestäms urvalet från toppen.

De nio personerna i politbyråns ständiga utskott utgör den yttersta politiska makten i Kina, det är de som fattar de avgörande besluten för landets framtida riktning. Antalet ledamöter i utskottet har varierat och sänktes under den 18:e nationella kongressen från nio till sju.

Vilka?

De sju ledamöterna i Politbyråns ständiga utskott utgörs av partiordförande Xi Jinping, premiärminister Li Keqiang, disciplininspektionens Wang Qishan, propagandachefen Liu Yunshan, Yu Zhengsheng, Zhang Gaoli och Zhang Dejiang.

Läs mer om politbyråns ständiga utskott och Kinas sju mäktigaste män eller titta närmare på vår rapportering från den artonde partikongressen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*