Gruvarbetare i Shanxi FOTO: Peter Van den Bossche / Wikimedia Commons

76 döda i världens farligaste kolgruvor

KINA Tre omfattande gruvolyckor den senaste månaden visar på fortsatt allvarliga säkerhetsproblem hos världens största utvinnare och konsument av kol.

Totalt 76 personer har dött till följd av gasexplosioner i kolgruvor sedan mitten av augusti, enligt siffror från kinesiska myndigheter. Den senaste månaden har därför blivit den dödligaste på länge för Kinas gruvarbetare.

Kina har världens största kolindustri, i sina 12 000 gruvor utvinner de nästan hälften av världens kol. Men trots betydande förbättringar i säkerhet och utbildning för gruvarbetare de senaste åren, förblir Kinas kolindustri inte bara världens största utan också den dödligaste.

De stora förbättringarna i säkerhet för Kinas gruvdrift har skett framför allt i de traditionella koldistrikten, Shanxi och Inre Mongoliet, uppger China Labour Bulletin. Där har ett ökat säkerhetstänkande och en centralisering av gruvdriften lett till betydligt bättre säkerhet för regionens gruvarbetare. En motsvarande förbättring har dock inte setts i de nyare koldistrikten, i västra och nordöstra Kina.

Den 29 augusti inträffade en av de värsta olyckorna på senare år, när 45 personer dog utanför staden Panzhihua i den västra provinsen Sichuan. 154 personer var underjord när en gasexplosion skakade gruvan. Bland de överlevande fanns dussintals allvarligt skadade, flera med kolmonoxidförgiftning.

Fram till slutet av sommaren verkade det som säkerheten i de kinesiska gruvorna fortsatt förbättras, med åtta allvarliga olyckor, jämfört med totalt 19 under hela året 2011. Men dödsolyckorna under augusti höjer antalet olyckor och dödade rejält.

Xinhua kallade augusti för en ”blodig” månad och skriver att den senaste månadens olyckor ”sätter kommunistpartiets ledarskapsförmåga på prov”. De fortsätter ”varje olycka till följd av den mänskliga faktorn – om det så är brokollapsen förra månaden eller tågkollisionen förra året – beror på någonting och många misstänker att försummande av plikter, brist på ordentlig tillsyn, maktmissbruk eller korruption ligger bakom dessa olyckor.”

Puck Engman
puck.engman@vflnyheter.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*