Anna-Karin Hatt. Foto: Regeringskansliet

Anna-Karin Hatt och myten om föregångslandet Sverige

Anna-Karin Hatt. FOTO: Regeringskansliet
Anna-Karin Hatt. FOTO: Regeringskansliet

Den 8-13 oktober besökte it- och energiminister Anna-Karin Hatt Kina. I ett anförande på Tsinghua talade Hatt sig varm om den svenska modellen för internet; om vår framstående digitalisering som grundar sig i en demokratisk modell och tro på mänskliga rättigheter. Att Kina på många områden redan kommit längre än Sverige utan vare sig demokrati eller mänskliga rättigheter har gått ministern förbi.

Det är tydligt att Anna-Karin Hatt besöker Kina med Sverige-mössan långt neddragen över ögonen.

Under sitt tal på för eleverna på elituniversitetet Tsinghua i Beijing pratar Hatt sig varm om Sverige, föregångslandet. I Sverige finns det e-handel, e-myndigheter och e-banker.

I Sverige tittar snart ingen på TV längre, vi använder istället internet för att tillfredsställa vårt kulturella behov. Ja, i Sverige så har vi till och med kommit så långt att vi inte använder CD-skivor längre; alla lyssnar istället på Spotify.

Jag kan tänka mig hur tankarna gick hos åhörarna: ”Sverige och Kina är visst mer lika varandra än vad jag först trodde ändå, svenskarna gör ju precis som vi!”

För utvecklingen av internet i Kina har gått, och fortsätter gå, fantastiskt snabbt. Snabbare än i Sverige, skulle jag vilja påstå, trots att kommunistpartiet allt som oftast stoppar censurkäppar i hjulen.

Kinesiska Taobao (淘宝), världens största e-handelssajt, omsätter mer än eBay och Amazon tillsammans.

Kinas mesta mikroblogg Sina Weibo (新浪微薄) är minst lika stor i Kina som Twitter är globalt.

Det finns visserligen ingen bra motsvarighet till Facebook i Kina – kopian Renren (人人网) kan dock nämnas – men det råder ingen brist på andra sociala nätverk och medier som fullkomligt svämmar över marknaden; hetast nu är appen WeChat (微信) som blivit otroligt populärt på kort tid (över 300 miljoner användare).

På många sätt har kinesernas digitalisering även passerat Sveriges för länge sedan. Kina har inte bara infört e-banker, de har också integrerat banktjänsterna i de sociala medierna, och sedan knutit samman allt med telefonen: Så varför inte fylla på telefonens kontantkort, genom att betala med din bank genom Taobao genom din telefon?

E-handeln som sektor växer explosionsartat, och var och varannan ung kines i storstäderna har öppnat en egen butik på nätet, lite på sidan av sitt vanliga nio-till-fem jobb. I Sverige har e-handeln svårt att resa sig utanför Blockets betongramar.

När det kommer till att konsumera kultur så streamas TV-serier friskt (och gratis) från Youku (忧酷), Sogou (搜狗), Baidu (百度) och en uppsjö andra distributörer; CD-skivor är lika passé här som i västvärlden – men istället för Spotify så tillgodoses musikbehovet av Duomi (多米) och QQ-music och dess likar.

I mångt och mycket leder Kina nu utvecklingen på dessa områden – mycket på grund av att de aldrig tvingats tampas med gamla maktintressen som ogillar den nya ordningen. Copyright är också ett relativt begrepp i Mittens rike, vilket sannolikt varit behjälpligt.

Än så länge har den gamla sanningen om integritetsskyddets måste visat sig falsk i den neo-kapitalistiska enpartistaten Kina.

Att likt Anna-Karin Hatt hävda att demokrati och åsiktsfrihet är ett annat måste för en teknologisk utveckling på internet känns i ljuset av Kinas digitalisering tveksamt.

För visst är det i Kina, och inte i Sverige, som myndigheterna i raketfart börjat använda sig av och experimenterar med de sociala medierna. Nyligen sattes exempelvis ett nytt praxis i att släppa transkriberingar av pågående rättegångar på domstolars Weibo.

Nu är det inte så att att på något sätt tycker demokratiska fri- och rättigheter eller åsiktsfrihet är något dåligt. I allra högsta grad tvärtom. Men efter att ha läst igenom Anna-Karin Hatts blir det tydligt att hon ställer fel fråga.

Det handlar inte om hur demokrati och mänskliga rättigheter är en förutsättning för innovationskraft och digitalisering. Det handlar om hur vi ska kunna säkra att vi i framtiden har en fortsatt stark demokrati och åsiktsfrihet, trots en omfattande innovationskraft och digitalisering.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@vflnyheter.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*