Occupy Central i nio bilder

(1) 残伞诀 (Grymma paraply-trick). Tweetad av James Griffiths @jgriffiths 07:28 22 oktober. Bild: 学民思潮 (Scholarism)/Picnews 图片新闻.

(2) Utan titel. Tweet från SCMP-journalisten Vivienne Chow @Viviennechow. Bild: Tania Willis @twillistration.

(3) Utan titel. Tweetad av 成涛 Cheng Tao @taocomic (på Weibo: 成涛漫画) . Har blivit borttagen i efterhand på Weibo.

(4) Hear the people sing. Proteströrelsen OccupyCentral skapade sig inte endast en identitet genom att jämföra sin rörelse med andra historiska kinesiska rörelser utan influenserna kom även från andra länder. I många filmer och bilder från media som var på plats i Hongkong kunde man se hur demonstranterna i Hongkong lyfter upp sina händer över huvudet när de gick mot polisen eller när polisen närmade sig dem. Detta var något som protestanterna i Ferguson, Missouri också gjorde efter det att man hade fått reda på att den svarta tonåringen Michael Brown hade blivit brutalt nerskjuten av en polis efter det att han hade blivit beordrad att hålla händerna över huvudet. Texten på bilden ”Hear the people sing” syftar till Victor Hugos Les Misérables, eller rättare sagt musikalen som är baserad på boken där en av låtarna heter just Do You Hear the People Sing?

(5) Umbrella vs. Teargas. Denna bilden och Hear the People Sing är båda designade av @sincc (Instagram). Hennes bilder är enligt mig själv de mest stilrena och snyggaste. På hennes profilsida kan man se många fler av hennes bilder som har med Occupy Central att göra. På samma dag som protesterna officiellt startade, den 28 september, använde polisen tårgas mot demonstranterna varpå många av demonstranterna skyddade sig själva mot tårgas och pepparspray genom att använda sina paraplyn.

(6) Umbrella Man. Denna bild publicerades på Twitter av 在水一方 @szeyan1220. Förutom att bilden gör en direkt koppling till Tank man (坦克男子/王维林) från 1989 på morgonen den 4 juni (någon timme efter det att den kinesiska regeringen hade bestämt sig för att göra slut på protesterna med våld) alluderar även bilden till Ai Weiweis så kallade leg-gun pose-selfie från 11 juni i år. Vad detta ska ha för betydelse för Occupy HK är oklart då tolkningarna av leg-gun pose är många. Den vita texten kan översättas till följande: ”Men, Farbror Upprätthålla Stabilitet, vi har ju bara ett paraply.”

(7) Toronto Umbrella. Postad av Isabella Steger @stegersaurus. Fotot har tagits vid en vägg nära toaletten vid Lennon wall. Artist okänd.

(8) Utal titel. Tweetad av 青罗卜 @oiax. Bilden är ritad av Kagura Invisible Socis. Bilden är dedikerad till förskoleläraren Chun Hoi Yan och Wong Wing Hang som skapade en bildberättelse för barn med protesterna som bakgrund till historien.

(9) Umbrella Zhou Xiaomu. Tecknaren Zhou Xiaomo (周小某) har gjort en handfull av olika teckningar som har med OccupyCentral att göra. Zhou förklarar själv att han egentligen inte har någon åsikt om Occupy-rörelsen men när han hörde att poliserna hade använt tårgas mot de fredliga demonstranterna kände han en stor besvikelse och använde det enda vapen han kände till — pennan. Bilden anspelar på rollspelens väljande av vapen där farligheten översätts i matematiska formler. I denna bild får vi reda på att ett paraply ger +100 i attackstyrka, +2 i försvar och +30% i vattenmotstånd men -5 i snabbhet.

Linus Fredriksson linus.fredriksson@vflnyheter.se

3 reaktion på “Occupy Central i nio bilder”

  1. Occupy Central. Kul karikatyrer, synd bara att väst inte vill greppa vad som pågår. Det har allt annat än med någon demokrati att göra. USA har arbetat på att etablera ”celler” med ungdomar på universiteten som skall liksom under andra världskriget omkullkasta det sittande systemet till förmån för en USA vänligt. Medarbetare i vårat nätverk har personligen närvarat, och erbjudits att bilda egna celler. Dom maskeras som gratis engelsk undervisning, materialet doneras av ”amerikanska välgörenhetsorganisationer”, och behandlar förträffligheten av demokrati, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter osv i USA tappning. Jag har arbetat med Hong Kong i 35 år, och tror nog jag kan stället ganska bra och har goda kontakter. De stora demonstrationerna var mot vad genuina Hong Kong bor ser som ett vanstyre som har drivit upp levnadskostnader och ner löner. Pekings svar var att kräva att kandidater måste vara kvalificerade för jobbet, och det stänger ute lycksökande populister. Kina har nu rensat ut en del i dessa ”celler”, och propagandan från USA deklamerade att ”västligt material hade rensats ut från universiteten”. Jag besökte SISU, Sichuan International Studies University. Man var helt frågande till det, inget hade försvunnit, hundratals utländska TV kanaler finns kvar i realtid. All västlig litteratur finns kvar. Under Occupy Central rapporterades i väst att ingen information släpptes fram till folk i Kina. Lögn, det var dagliga och helt omaskerade rapporter, jag såg och läste personligen. Rolf correspondents@openmailbox.org

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*