Nanfang Zhoumo.

Censurfall triggar pressfrihetsdebatt

GUANGZHOU En omfattande pressfrihetsdebatt har blossat upp i Kina efter att veckotidningen Nanfang Zhoumo, Söderns Veckoblad, kraftfullt protesterat mot censureringen utav en av tidningens ledarartiklar.

Nanfang Zhoumo är en av Kinas mer kontroversiella tidningar och är känd för att utmana makten med vågade publiceringar. Nu står tidningen verkligen i partiets fokus efter att journalisterna vid tidningen de senaste dagarna gått ut i strejk mot att Guangdongs propagandaavdelning censurerat tidningens traditionella nyårsledare.

Ledarartikeln handlade om Kinas konstitution där värderingar så som yttrandefrihet och pressfrihet bland annat slås fast (men som inte efterlevs).

Tuo Zheng, Guangdongs propagandachef, stoppade däremot i sista sekund publiceringen, och skrev istället om ledaren efter eget tycke – något som alltså retade upp redaktionen på Nanfang Zhoumo.

Rikliga protester blev följden, både på internet och utanför redaktionens lokaler i Guangzhou. Censuren av Nanfang Zhoumo har fått tjäna som språngbräda till en bredare debatt om pressfrihet.

Att en tidning som Nanfang Zhoumo testar gränserna för den nya partiledningen är väntat. Det som är mer oväntat är att tidningen fått starkt stöd från diverse kändisar på de kinesiska sociala medierna, och också från andra mediahus och tidningar; när propagandaministeriet centralt gav order om att samtliga skulle publicera statliga Global Times ledarartikel som fördömde Nanfang Zhoumos agerande, så mötte detta ett stort motstånd.

Stora etablerade mediahus som Sina och Tencent publicerade visserligen ledarartikeln, men med ett tillhörande förord som tillkännagav att ledarartikeln inte representerade tidningens egna ställning.

Tidningen Pekings Tidender gick till och med så långt att man helt vägrade publicera artikeln, och chefsredaktören uppges ha avgått i protest.

Klart är att denna starka reaktion överraskat även partiet, och Guangdongs nyutsedde partisekreterare Hu Chunhua rapporteras personligen ha gett sig ut för att lösa konflikten på ett så smidigt sätt som möjligt.

Än så länge har storsläggan inte kommit fram, och partiets motdrag har varit mer åt det diplomatiska hållet, men om konflikten håller i sig är frågan vad partiet tar sig till: kommer man våga släppa på censuren eller blir det silkesvantarna av?

Även om Xi Jinping ända sedan partikongressen i november talat högt och brett om reformer så har Peking snarare visat på hårdare tag i frågor som rör dissidenter, censur och kontroll över informationsflödet. I slutet av december klubbades till exempel en ny lag igenom som tvingar samtliga internetanvändare att registrera sig med sitt riktiga namn och id-nummer.

Att den nya ledningen skulle böja sig för krav om utökad pressfrihet är därför försvinnande liten, men hoppet finns där.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@vflnyheter.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*