Skuggfigurer från Yunnans provinsmuseum FOTO: Daderot / Wikimedia Commons

Hat mot Japan är inte hjärntvätt

USA/KINA De kineser som tagit till gatorna i protest mot Japan de senaste veckorna är blott marionetter i kommunistpartiets händer, detta enligt en artikel i senaste Foreign Policy.

”China’s Brainwashed Youth” lyder rubriken på den artikel som prydde Foreign Policys digitala omslag i måndags, författare är matematikern Qi Ge. I sin artikel förklarar han att de anti-japanska protesterna i Kina består av ”hjärntvättade” ungdomar styrda av kommunistpartiet.

Foreign Policy är USA:s största utrikespolitiska nyhetsmagasin. Det var i denna respekterade publikation som Hillary Clinton publicerade sin programskrift för ett amerikanskt ”Pacific Century” förra hösten.

Men redaktionen verkar nu ha tagit en titt på den skruvade retoriken i kinesiska Global Times, när de publicerar Qi Ges teorier kring demonstrationerna.

I sin korta artikel lyckas Qi Ge beskriva kinesisk ”hjärntvätt”, hedra Chiang Kai-sheks minne och referera till både Animal Farm och Nazityskland. Artikelns främsta tes är att de kinesiska demonstranterna alla är hjärntvättade.

Qi Ge skriver att den kinesiska regeringen i åratal använt historiska TV-serier för att porträttera japanerna som en ”dum, aggressiv, grym ras av kackerlackor som behövde utrotas”. Nu har regeringen dessutom bestämt att ”tillåta” de kinesiska ungdomarna att demonstrera:

”But now, these trampled marionettes have finally made the leap to the center of the political stage, so they willingly allow their strings to be pulled.”

Det är oroväckande att Foreign Policy beslutar att publicera en så starkt vinklad artikel. Samtidigt är artikelns retorik ett undantag i den seriösa pressen, den verkar snarare hämtad från kalla krigets dagar eller eventuellt Fox News.

Idén att kommunistpartiet uppmuntrar eller till och med hjälper demonstrationerna är däremot vanligt förekommande i västerländska medier.

Att hävda att protester i Kina alltid möts av våldsam repression är felaktigt.

Sant är att regimen ofta struntar i medborgarnas grundlagsskyddade rättighet till samling och demonstration. Sant är också att vissa frågor – som Tibet eller demokrati – är tabu och möts av en omedelbar och våldsam reaktion.

Samtidigt protesterar och demonstrerar det kinesiska folket dagligen. Ofta till följd av lokala problem eller arbetsplatskonflikter och ofta utan polisiär repression.

Att den kinesiska regeringen godkänner eller styr demonstrationer inte någon ny idé. När missriktade bomber från amerikanska flygplan träffade den kinesiska ambassaden i Belgrad 1999 och dödade tre kinesiska medborgare, samlades tiotusentals för att demonstrera utanför amerikanska ambassaden i Beijing. Demonstranterna bestod till stor del av studenter som bussades över halva stan för att deltaga.

Även då ansåg många att bussandet av studenter var myndigheternas sätt att uppmuntra studenterna, men den kinesiska förklaringen var istället att organisering av bussar syftade till att förhindra ytterligare oroligheter när tusentals studenter skulle förflytta sig till ambassaden.

Miriam Tardell har tidigare skrivit för VFL om hur de anti-japanska demonstrationerna kan leda till större social instabilitet, något kommunistpartiet fruktar mer än något annat. Andrew L. Oros skriver för The Jamestown Foundation att protesterna i både Japan och Kina till stor del sker till trots regeringarnas försök att lugna dem.

Det är farligt när vi som lever i mera demokratiska länder sätter oss till doms över protester i andra länder. Att demonstranterna denna gång inte ropar efter demokrati eller sätter sig emot den kinesiska regeringen gör inte protesterna mindre folkliga.

Qi Ge snubblar över något betydelsefullt när han nämner hur japaner beskrivs i kinesiska TV-serier. I årtionden har historien om den japanska ockupationen förvrängts i kinesiska filmer, böcker och officiell historieskrivning. Många är kineserna som öppet säger att de hatar japaner för de övergrepp som begicks under kriget.

Kommunistpartiet har varit med om att skriva och återberätta denna historia. Deras roll i besegrandet av japanerna ger dem legitimitet, ju hemskare japanerna verkar, desto större blir kommunisternas bedrift. Men att partiet varit med om att bygga upp det hat mot Japan som nu kommer till uttryck är inte det samma som att de direkt stödjer demonstrationerna.

Demonstranterna i Kina och Japan är inte ”hjärntvättade” marionetter styrda av högre intressen. De är människor som accepterat en alltför enkel verklighetsbeskrivning och funnit ett mycket enkelt svar: hat.

Puck Engman
puck.engman@vflnyheter.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*