filmmakerHK

Kinesiska dokumentärer till Stockholm

STOCKHOLM Den kinesiska filmfestivalen China DOX kommer till Stockholm i november. Här kommer filmer från vad som har kallats Kinas ”nya våg” av dokumentärfilmare visas, utom kinesiska myndigheters räckhåll.

Den 4-6 november hålls den kinesiska dokumentärfilmsfestivalen China DOX i Stockholm. Festivalen hölls tidigare i Beijing (under namnet DOCHINA) men 2011 tvingades arrangörerna ta beslutet att stänga ned festivalen, efter problem med myndigheter och att ”den övergripande situationen var spänd”.

Den ”nya vågen” av kinesisk dokumentärfilm – som tog form under 90-talet – har beskrivits som en av de mest betydelsefulla rörelserna inom kinesisk film. Dessa filmskapares skarpa förmåga att skildra sociala verkligheter på individnivå har haft en betydande social och estetisk påverkan:

”Varje försök att förstå Kinas visuella kultur idag måste börja i en förståelse för den Nya Dokumentärfilmsrörelsen”, konstateras det i New Chinese Documentery Film Movement: For the Public Record.

Filmskapande inom Kina präglas ständigt av en stor osäkerhet. VFL har tidigare skrivit om den Kinesiska Filmbyråns inkonsekventa censur och dess nära koppling till makten.

Regissören Lou Ye – som förbjöds att göra film i fem år efter sin spelfilm ”Sommarpalatset” 2006 – sade nyligen följande angående filmbyrån:

”Det finns ingen film som är säker, ingen filminvestering som är säker, ingen regissörs skapelse som är säker.”

Dokumentärfilmen har tidigare verkat vara mindre känslig, på grund av sin blygsamma budget och smalare marknad. Att en av de viktigaste plattformerna för kinesisk dokumentärfilm nu fått flytta till Stockholm visar emellertid tydligt att spelfilmens problem finns också här.

På festivalen i Stockholm visas två filmer. Först ut är ”Petition” av internationellt kände Zhao Liang. Filmen visar hur vanliga kineser utnyttjar en klassisk kinesisk tradition – petitionering – för att få sina röster hörda, trots de faror det medför (VFL har tidigare skrivit om Tang Hui som skickades till arbetsläger på grund av sina klagomål)

Den andra filmen är ”When the Bough Breaks” av Ji Dan, en närgående skildring av en familjs sönderfall och känslomässigt våld.

Utöver filmvisningar erbjuder festivalen bland annat en masterclass med kinesiska filmskapare och föreläsning om Kinarapportering från samarbetspartnern UR.

Puck Engman
puck.engman@vflnyheter.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*