Foto: Björn Djurberg

Korruption och inflation största problemen enligt kineserna

KINA Oro för ökade priser, korruption och ökade klyftor är de största problemen som Kina står inför, visar en ny undersökning från Pew Research Center.

Med bara veckor kvar till maktskiftet och den 18:e partikongressen så visar den senaste undersökningen från Pew Global Attitudes China Project att kineserna inte är särskilt nöjda över de senaste fyra årens inhemska utveckling.

Korruptionen är en av de saker som oroar mest: 50 procent av kineserna anser att korruption är ett mycket stort problem, jämfört med 39 procent 2008.

Även oron över klyftorna mellan rika och fattiga har ökat: 48 procent anser att detta är ett mycket stort problem, vilket är en ökning med 7 procentenheter från 2008.

Frågan om matsäkerhet har också tagit sig upp på agendan. 2008 ansåg 12 procent att detta var ett mycket stort problem, vilket i årets mätning hade ökat till 41 procent. Denna ökade oro har såklart att göra med den ökade uppmärksamhet frågan fått sedan mjölkskandalen briserade efter OS 2008.

Mest oroliga är dock kineserna över inflationen, och stigande priser. 60 procent anser att detta är ett mycket stort problem, jämfört med 39 procent för fyra år sedan.

Intressant i undersökningen är också att kinesers attityd till USA har försämrats. 2010 så ansåg två av tre att den Sino-amerikanska relationen kunde ses som ett samarbete, medan idag endast 39 procent ser på relationerna på det sättet. Samtidigt så uppger 26 procent att relationen nu snarare är en hotfull en, till skillnad från 8 procent som ansåg detta 2010.

Under pågående presidentkampanj i USA så kanske det tynger Barack Obama att även det kinesiska folket tycks ha tappat förtroende för honom, 38 procent säger sig ha förtroende för Obama nu, jämfört med 52 procent för två år sedan.

En intressant kommentar kring oron för korruptionen är att undersökningen genomfördes under mitten av mars fram till mitten av april i år. Alltså, innan omfattningen på skandalen Bo Xilai blev känd till fullo bland allmänheten, och innan hans fru Gu Kailai dömdes för mordet på Neil Heywood. Om undersökningen hade gjorts idag så är frågan hur högt korruptionsoron hade klättrat.

3 177 personer deltog i undersökningen, som du kan läsa i sin helhet här.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@vflnyheter.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*