Kultursöndag 15 februari

中国科幻小说红到欧美 – 北京晚报
Den kinesiska science fiction författaren Liu Cixins första del i trilogin Three Body har nu sålts i över 20.000 exemplar i Europa och USA. Författaren själv berättar i en intervju med Beijings aftonblad att även om försäljningssiffrorna är bra för en kinesisk bok utomlands är den långt ifrån att nå de siffror som inhemska science fiction böcker kan komma upp i. Liu fortsätter att berätta att han är väldigt nöjd med Ken Lius (刘宇昆) översättning av romanen och han har inte upplevt att någon av läsarna från Europa eller USA har haft svårigheter att förstå den: “Science fiction, sett  i jämförelse med andra genrer inom litteratur, är mycket enklare att översätta. Även om där finns en del fackord (i science fiction böcker) så tillhör de en teknisk och vetenskaplig vokabulär som ursprungligen kommer från engelskan. Det är till exempel inte som Mo Yans verk där en del ord är rent dialektala vilket gör det svårt att översätta till engelska”. Ken Liu berättar däremot att han var tvungen att ta reda på mycket mer fakta till Three Body än vad han själv brukar göra till sin egna noveller. Liu Cixin anser att Three Body är en internationell berättelse i den mån att berättelsen påverkar hela världen och behandlar inte endast saker som är typiskt för Kina. För övrigt verkar det som att filmatiseringen av Three Body fortsätter som vanligt. Man ska ännu inte ha valt ut några skådespelare för filmen men skådespelaren Li Bingbing (Transformers 4) verkar ha uttryckt en önskan om att få vara med i filmen.


Development and Pollution
– World Press Photo
Den ultrarapida ekonomiska utvecklingen som Kina har genomlevt sen mer än ett decennium tillbaks för inte endast ens tankar till miljontals underdog-berättelser där personer har kämpat sig fria från fattigdomens ok men också hur den kinesiska miljön nu har uppnått apokalyptiska nivåer. Fotografen Lu Guang (卢广) vann tredje priset i Long-term Projects kategorin i veckan och hans bilder skapar direkta  associationer till Jia Zhangkes senaste kortfilm Smog Journey (人在霾途) och det paradoxala i Lu Guangs bilder, precis som i Edward Burtynskys bilder tagna i Kina, är hur hans bilder samtidigt kan innehålla både skönhet och förstörelse. Vissa bilder är dock rent ut sagt mardrömsliknande speciellt bilden där en gammal man förbereder en grav för ett spädbarn som har dött efter att ha blivit övergiven. I beskrivningen av fotografiet sägs det att ett handikappat barn föds var 30 sekund i Kina vilket blir en tung börda för många familjer eftersom de inte har råd med behandlingen för sitt nyfödda barn. Sammanlagt blev sex kinesiska fotografer belönade med ett pris på World Press Photo galan i torsdags.

China Rising: How Four Giants Are Revolutionizing the Film Industry – Variety
Patrick Frater ger en detaljerad översikt på vad som händer bakom ridån i den kinesiska filmindustrin. Fastighetsbolaget Dalian Wanda (大连万达) och de tre internetjättarna Baidu, Alibaba och Tencent (de tre sista kallas även BAT i kinesisk media) har i princip hela den kinesiska filmindustrin i sin hand då de tillsammans kontrollerar alla instanser som krävs för att släppa en film på markaden. Wanda och BAT har även tagit sig in på den amerikanska marknaden och försöker nu etablera en stadig grund att stå på. De fyra bolagens vilja att ta sig in på den amerikanska markanden för tankarna till det japanska bolaget Sony som köpte Colombia Pictures Entertainment 1989. Denna gången verkar det dock vara tyst från skeptiska amerikanska tjänstemän som oroar sig över en östasiatisk ekonomisk invasion. Istället anses samarbetet vara bra för båda parter där amerikansk film får chansen att nå ut till fler kinesiska tittare medan den kinesiska filmen i sin tur får tillgång till kompetensen i Hollywood: “Chinese companies feel they have not brought storytelling to life in a way that has appeal to both Chinese audiences and, they hope, global audiences,” says Tom Connolly of EY global media. “So they look to the West; Hollywood has created these robust films and companies that have rich, deep libraries of content.”.

Linus Fredriksson
linus.fredriksson@vflnyheter.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*