Kultursöndag 25 januari 2015

VICE 首发 | 绿色和平出品:贾樟柯短片作品《人在霾途》 – VICE中国 I måndags annonserade VICE中国, en del av Vice Media som är baserad i Kina, att de i samarbete med regissören Jia Zhangke och Green Peace kommer att släppa kortfilmen Smog Journeys 《人在霾途》 online på onsdag. Jia Zhangke upplevde själv att luften blev allt sämre under 90-talet men på den tiden kände ingen till ordet “smog” (雾霾). Det var inte förrän han flyttade till Beijing som skillnaden i luftkvalité blev allt mer påtaglig. Han berättar att den ena famlijen i filmen livnär sig på att jobba i en gruva I Hebei medan den andra familjen livnär sig på att jobba som designer och konstnär i Beijing: “The character settings is meant to point out that no one gets to be different when it comes to smog no matter what jobs we do it is a problem we all face. Filmen, som endast är 7 minuter lång, spelades in med samma tillvägagångssätt som om de spelade in en långfilm. Filmen är väldigt stilistisk och Jia Zhangke använder sig ofta av slowmotion-effekter samt att musiken av Lim Giong (林强, Jia Zhangkes återkommande kompositör) kan höras i bakgrunden. Kontrasten till den smogiga vardagen uttrycks genom en grupp skolbarns sång vars text målar upp en vacker bild av naturen. I en making-of-video berättar Jia skämtsamt att: “Om vi skulle spela in en film som utspelade sig under 80-90-talet hade kläderna inte varit något problem för vi hade endast klätt skådespelarna i kläder från den tiden och även låtit dem sjunga sånger från den tiden. Men det blir svårare med luften för den luft som fanns på 80- och 90-talet finns inte längre och vad skulle vi göra åt det?”. I oktober 2013 kom ett direktiv från propagandadepartementet (numera även kallad Informationsdepartementet) som förbjöd journalister att skriva om Jia Zhangke och även om direktivet inte har någon effekt längre verkar det ha satt sina spår. Nyheten om Jia Zhangkes kortfilm rapporterades endast av nyhetsbyrån Wangyi (网易), The Observer (观察者) samt Qiluwang (齐鲁网).

YEAR IN REVIEW: Taiwanese Cinema – Taipei Times Om din kunskap om taiwanesisk film inte sträcker sig längre än att du känner till Hou Hsiao-Hsiens filmer erbjuder journalisten Ho Yi en genomgång på utvalda filmer från Taiwan som kom ut 2014. Två av de utvalda filmerna handlar om relationen mellan Taiwan och Kina samt Taiwan och Japan. Wan Jen (万仁), en av regissörerna som var en del av Taiwans Nya vågen filmrörelse på 80- och 90-talet, har regisserat komedin It Takes Two to Tango (车拚) som handlar om ett par vars förhållande stöter på problem när de introduceras för deras respektive föräldrar där den ena familjen är från fastlands Kina och den andra från Taiwan. Filmen Kano handlar om ett baseball-lag där hankineser, japaner och taiwaneser spelar tillsammans. Trailern ger intrycket av att filmen använder sig av Mighty Ducks-tematik, det vill säga ett lag med stort karaktärsregister som ingen till en börjar tro på men laget bevisar senare motsatsen genom att vinna serien. En grupp som jag personligen inte har sett mycket av i de taiwanesiska filmerna är bönder men Lou Yi-ans (楼一安) senaste film The Losers (废物)handlar just om denna grupp. Filmen ska vara baserad på serien 《月光森林》(Månsken och skogar) som Lou Yi-an regisserade 2013.

The Rat Tribe of Beijing – AlJazeera America Den kinesiska förkärleken för att dela in olika socialagrupper i klaner har fått tillökning. Tidigare har det rapporterats om Myrklanen (蚁族) och Sprintklanen (奔奔族) men nu vänder sig den Pulitzerbelönade journalisten Ian Johnson åt att dokumentera Råttklanen (鼠族). Människor från Råttklanen bor i underjordiska utrymmen och oftast i de gamla skyddsrum som Mao låt bygga i Beijing på 70-talet för rädsla från sovjetiska bombräder. Officiellt är det inte tillåtet att bo i sådana utrymmen men det har visat sig vara en lukrativ marknad och därför ser tjänstemän oftast mellan fingrarna när de får nys om att de finns. Denna stora skara underjordsinvånare sägs redan uppnå 1 miljon människor och Ian Johnson menar att dem har kommit till Beijing för att leva den kinesiska drömmen. Här är allt från karriärhungriga skådespelare, konstnärer och musiker men även personer som redan tjänar mycket pengar men som har valt att bo under jorden på grund av den låga hyran. Men det finns också en baksida med att bo under jorden, många blir socialt stigmatiserade på grund av deras sätt att leva. Den mongoliska skådespelaren Zhang Xi berättar att hans far grät när han såg hur sin son bodde. Linus Fredriksson linus.fredriksson@vflnyheter.se

2 reaktion på “Kultursöndag 25 januari 2015”

  1. Genom media, inkl. VFL matas vi ständigt med uppgifter om Kinas inskränkningar av demokratin. Sällan läser man nåt sånt om Sydkorea men varför inte nämna att United Progressive Party tvångsupplöses och förbjuds, att en av dess parlamentariker döms till 12 års fängelse för att ha förespråkat återförening. Varför inte skriva om att kommunism är förbjudet, om raider mot fackföreningsrörelsen, ja det finns nog mer om man vill undersöka!

    1. Jag förstår inte riktigt kopplingen till det aktuella inlägget, men vad gäller denna saken så kan jag bara säga att vi försöker att rapportera så allsidigt som möjligt från Kina. Många av nyheterna handlar så klart om politiska och sociala problem som även finns i andra länder, men vi skriver just om Kina och inte andra länder.

      /Puck

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*