Kultursöndag: 27 juli 2014

I Sverige och i andra delar av världen betyder sommaren utehäng, ökad glassförsäljning och ökat koldioxidutsläpp eftersom luftkonditioneringen går för fullt, samt ett outtalat förakt mot alla dem som fortfarande vill vara inne under sommaren.

Men sommaren är ju också blockbusterfilmernas högsäsong och den tid då biofilmerna tenderar att sälja flest biljetter. Ett av sommarens stora biofenomen är Transformers: Age of Extinction som i Sverige än så länge inte ens är på topp-10 listan över mest sedda 2014 medan filmen i Kina har slagit alla tidigare rekord (rekordet hölls tidigare av Avatar).

Transformers: Age of Extinction, precis som Avatar för fyra år sedan, har hamnat i blåsväder sedan filmen blivit föremål för rättsliga tvister. En av de som har väckt åtal mot personerna bakom Transformers är företaget Hubei Zhou Hei Ya Food Company (湖北周黑鸭食品有限公司) som tycker att de inte fick tillräckligt mycket med exponering av sitt varumärke i filmen i relation till vad de betalat för produktplaceringen.

Hur mycket Zhou Hei Ya har betalat för att synas i Transformers är oklart, men enligt Li Zhiqi, marknadskonsult i Beijing, är detta en taktik för att få sitt varumärke exponerat lite extra i media.

Som om det inte var nog med en juridisk process så har även Wulong Karst Company (武隆喀斯特有限公司) stämt Paramount Pictures för att filmen inte på ett tydligt sätt visar att delar av filmen utspelar sig i Wulong parken.

Själv funderar jag över Michael Bays reaktion på att man under premiären av Transformers: Dark of the Moon i Kina hade ställt upp en kopia av transfomern Bumblebee med texten: ”Transformers 3 önskar det Kinesiska kommunistpartiet ett långt liv”.

Transformers 4: China is using Hollywood to take on the world – The Conversation

Transformers: Age of Extinction är inte bara en sommarhit i Kina utan också en samproduktion mellan Kina och USA. Chris Homewood, lektor på Leeds universitet, visar tydligt hur man med Tranformers-filmen lyckas falla under samproduktions-kategorin och hur man som amerikansk producent kan hiva in 38% av biljettintäkter istället för 25% – vilket är standard för filmer som inte är inhemska produktioner. För att en film ska klassificeras som en samproduktion måste den även innehålla positiva bilder av Kina. Filmer som tidigare har hamnat i samproduktionskategorin är Iron Man 3 och Loopers. Homewood försöker även visa hur Kina nyttjar Hollywoods soft power för att stärka den positiva bilden av Kina runt om i världen.

China in their eyes: Korean actors and investors to profit from film co-productions – South China Morning Post

Under den kinesiske presidenten Xi Jinpings vistelse i Sydkorea den 4 juli passade de båda nationerna på att skriva under ett kontrakt i hopp om att locka fler koreanska filmarbetare och investerare över till Kina. Kontraktet innebär att koreanska och kinesiska samproduktioner kommer att klassificeras som inhemska filmer. I vanliga fall importeras endast en till två koreanska filmer per år på grund av kvoten som endast tillåter att 34 utländska filmer får visas i Kina varje år. Tidigare filmavtal mellan länderna har gjorts men experter menar att denna gången har man klargjort vissa klausuler för att undvika missförstånd. Kinas första dam, Peng Liyuan, påpekade skämtsamt under vistelsen att hon ibland hade fantiserat om att Xi Jinping spelade den manliga huvudrollen i den mycket populära tv-serien My Love from the Star (来自星星的你).

Book review: The Forbidden Game – Smart Shanghai

Kanske är du en av många resenärer som har åkt till Kina i hopp om att köpa billiga golfattiraljer och som efter ditt köp har funderat över hur det skulle vara att spela golf i detta land. Författaren och före detta sportjournalisten Dan Washburn kanske inte har svaret på hur det är att spela golf i Kina men han kan förklara för dig att endast 12 av de flera hundra golfbanorna Kina är godkända av regeringen medan de resterande banorna inte ”finns”. Washburns bok berättar om tre olika människoöden i Kina som på ett eller annat sätt har kommit kontakt med den förbjudna sporten. Det handlar inte bara om de som har varit med och skapat golfbanorna utan även om de som ställt sig framför bulldozern när de har fått reda på att deras hem ska rivas för att göra plats för en golfbana. Boken kom ut i juni och finns tillgänglig hos svenska återförsäljare.

The forgotten army of the first world war: How Chinese labourers helped shape Europe – South China Morning Post

South China Morning Post har en intressant infographic om kinesiska arbetare som hjälpte Ententen under det första världskriget. Forskare uppskattar att arbetsstyrkan bestod av upp till 140.000 arbetare där majoriteten kom från den kinesiska landsbygden. Enligt Li Zhixues icke publicerade forskning ska en halv miljon kineser ha hjälpt till på den ryska fronten fram till Oktoberrevolutionen 1917. Den dåvarande kinesiska presidenten Yuan Shikai (袁世凯) försökte, genom att sända arbetare till Europa, få en chans att påverka samtalen efter kriget för att styra det till sin egen fördel – man ville till exempel få tillbaks kontrollen över Shandong-halvön som på den tiden var under tysk kontroll. Många av de arbetare som deltog i denna storskaliga kampanj kom senare att stanna i Europa och skapa sina egna samhällen i exempelvis Paris och London.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*