OM OSS

Världens Folkrikaste Land drivs av en samling skribenter som samlats kring ett gemensamt intresse av att rapportera om utvecklingen i Kina.

Vår ambition är att erbjuda analys och fördjupning som komplement till svenska mediers ofta fragmentariska nyhetsbevakning av Kina. Vi som skriver har skilda bakgrunder och intressen; vi hoppas därför kunna bidra till att göra den svenska debatten om stormakten Kina mera nyanserad.

Världens Folkrikaste Land lanserades under sensommaren 2012 av Puck Engman och Björn Djurberg, ungefär samtidigt som affärskvinnan och politikerhustrun Gu Kailai åtalades för att ha giftmördat den brittiska medborgaren Neil Heywood i metropolen Chongqing.

Sedan dess har vi har bevakat den sensationella rättegången mot hennes man Bo Xilai, rapporterat i detalj om den artonde partikongressen, och analyserat Xi Jinpings första tid vid makten. Vi har bevakat det kinesiska kriget mot terrorism i Xinjang, studentprotesterna i Taipei och i Hongkong och de territoriella tvisterna i Sydkinesiska havet. Vi har skrivit om skuggbanker, växande låneberg och svängningarna på den kinesiska aktiemarknaden. Vi har hållit våra läsare uppdaterade vad gäller kinesisk konst och den kinesiska filmindustrins allt närmare kontakt med Hollywood. Dessutom har vi följt och deltagit i svenska debatter kring Kina.

Under de första åren uppdaterades sajten dagligen med länkar till aktuella nyheter, vilket gör Världens Folkrikaste Land till en värdefull och sökbar databas för den som vill veta vad som hände i Kina mellan 2012 och 2015. Nu fokuserar vi istället på sammansatta analyser, recensioner och fördjupningar.

Vi vill dra vårt strå till stacken för att se till att kunskapen om och debatten kring Kina fördjupas.

Världens Folkrikaste Land är politiskt oberoende och drivs på ideell basis.

MEDARBETARE

Puck Engman

Puck Engman
puck.engman@vflnyheter.se

Doktorand som forskar om frågor kring övergångsrättvisa och politisk-ekonomisk omställning efter kulturrevolutionen, inom ramen för projektet The Maoist Legacy vid Albert-Ludwigs Universitet i Freiburg. Tidigare masterstudent i Syd- och Östasienkunskap vid Ecole des hautes études en sciences sociales i Paris och har en kandidat i kinesiska från Lunds universitet efter studier i Changchun, Wuhan och Beijing.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@vflnyheter.se

Prövar på livet som författare i väntan på en flytt tillbaka till Sverige. Bor tillfälligt i Kunming. Tidigare informatör på Sveriges ambassad i Peking och innan dess TV4:s stringer i Kina. Innan han flyttade till Kina 2011 jobbade han en handfull år som journalist i bland annat Malmö, Karlskrona och Östersund. Innehar kandidatexamen i kinesiska från Lunds universitet.

Linus Fredriksson FOTO: Jenny Wang Linus Fredriksson
linus.fredriksson@vflnyheter.se

För tillfället masterstudent vid Lunds universitet på det språkvetenskapliga programmet med kinesiska som huvudinriktning. Läser historia vid sidan om och har sedan tidigare en kandidatexamen i filmventenskap. Har skrivit om film i Kina mellan 1945 – 1949 utifrån ett narratologiskt och formalistiskt perspektiv och även om Kinas ”exemplariska kommunistsoldat” Lei Feng. Har studerat i Beijing, jobbat som volontärlärare i byn Xiongerzhai utanför Beijings förort Pinggu och även spenderat några månader i staden Jilin i provinsen Jilin.

Daniel Ekström

Daniel Ekström
daniel.ekstrom@vflnyheter.se

Skribent och entreprenör med fokus på allt som rör ekonomi, innovation, forskning och internationalisering. Tidigare analytiker vid myndigheten Tillväxtanalys kontor i Peking. Som ett resultat av hemlängtan bosatt i Stockholm där han bygger innovationsplattformar mellan Sverige och Kina, bland annat organisatör av Chinapreneurs. Tar sig gärna vatten över huvudet och har vidflygande planer på att få kineser att börja segla.

TIDIGARE MEDARBETARE

Joakim Eriksson Ekonom och sinolog från Höör. Han har även bott fyra år i Shanghai och arbetade då som copywriter, journalist, lärare och skådespelare. Han har länge haft ett intresse för att skriva och teckna serier.

1 370 reaktion på “OM OSS”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*