Kinas ekonomi fortsätter bromsa in. Foto: Björn Djurberg

Tillväxten bromsar in till 7,4 procent i Kina

KINA Siffror för tredje kvartalet i år visar att Kinas tillväxt fortsätter bromsa in. Tillväxten på 7,4 procent är den lägsta sedan finanskrisen 2009. Mycket tyder däremot på att botten nu är nådd, och att ekonomin kommer accelerera under fjärde kvartalet i år.

Siffror som Kinas National Bureau of Statistics, NBS, släppte på torsdagen visade på en BNP-tillväxt på 7,4 procent för tredje kvartalet 2012, jämfört med samma tid föregående år.

Detta innebär en minskning från andra kvartalet med två procentenheter, ner från 7,6 procent. Första kvartalet i år landade tillväxten på 8,1 procent. Kinas BNP-tillväxt har nu bromsat in sju kvartal i rad, och är den lägsta sedan finanskrisen 2009.

Att 2012 skulle bli ett tufft år var dock väntat. Premiärminister Wen Jiabao korrigerade redan i mars i år den ursprungliga tillväxtprognosen för 2012 från 8 procent ner till 7,5 procent, och än så länge ser prognosen ut att hålla. Enligt NBS så ligger tillväxten på 7,7 procent under de första tre kvartalen 2012.

Wen Jiabao sade i en kommentar till Xinhua att ekonomin också stabiliserats, och att detta är relativt positiva siffror.

Mycket pekar nu också på att botten är nådd. Både handeln och industrin har signalerat positiva siffror över förväntan i september, rapporterar Reuters.

Analytiker tror därför att helårstillväxten för 2012 har god chans att hamna över regeringens mål på 7,5 procent.

Ekonomin är däremot något som oroar kineserna. En ny undersökning visade nyligen på att just inflationen och oron för ökade priser är det som kineserna ser som det största problemet i dagens Kina.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@vflnyheter.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*