Jin Chan FOTO: Wikimedia Commons

Vägen till rikedom – via penningpaddor och kinakål

Visste du att man i Kina förknippar små guldgrisar med barnafödande, tur, framgång och välstånd?

Att de hattformade mynten (元宝) förknippas med en önskan om att bli välsignad med rikedom?

Att den vinkande katten (招财猫) i de kinesiska skyltfönstren härstammar från Japan och har till uppgift att vinka in affärer?

Att föremålen ovan hade anknytning till vidskepelse kring rikedom — en av de nio kinesiska välsignelserna — var kanske inte så svårt att lista ut, men det finns andra föremål som kan te sig betydligt mer svårförstådda för en oinsatt, såsom den utmejslade kinakålen, den ursinniga militärgeneral med svart eller rött ansikte, eller den bevingade lejondraken.

Varelserna huvuduppgift är att dra till sig rikedom. Deras mångfald är en reflektion av den varierade kinesiska kulturen och vi kommer här att skrapa lite på ytan för att se vilka dessa figurer är, var de kommer ifrån och hur de arbetar för att dra till sig rikedomens välsignelse.

En stark tro på ödet och på människans möjlighet att påverka det har växt fram genom tiderna och influerats mycket utav klassiska kinesiska läror och tidiga influenser västerifrån.

I berättelsen Anathapindika, som kinesiska buddhister delvis varit med och utformat, kommer Buddha i kontakt med en rik köpman som frågar om det är nödvändigt att ge upp rikedomen, hemmet och affärerna för att kunna leva ett fromt liv. Han svarade:

“Den som klamrar sig fast vid rikedom gör bättre i att kasta bort den än att låta den binda och förgifta ens sinne. Men den som inte klamrar sig fast vid sina rikedomar utan använder dem på ett förnuftigt och rättfärdigt sätt, är till välsignelse för sina medmänniskor.”

Den konfucianska livsåskådningen har inte heller något emot rikedom som sådan, men är samstämmig i att kärleken till pengar är direkt skadlig och ovärdig en bildad människa. Inom daoismen går det däremot att finna en direkt fientlig inställning till rikedomar och materiellt välstånd.

Efter det kommunistiska maktövertagandet 1949 och fram till år 1976 (och än idag) var kommunisterna i färd med att försöka modernisera landet. I linje med de idéer som uppkommit i samband med Fjärde maj-rörelsen (五四运动) på tio- och tjugotalet ansåg man att den gamla kulturens värderingar var fulla av reaktionära inslag, skrock och vidskeplighet och var en anledning till att Kina hamnat på efterkälken.

Med våld och propaganda tvingades gamla idéer, vanor och synsätt undan och det hela kulminerade mer eller mindre i ödeläggelse av det nationella kulturarvet i och med Kulturrevolutionen som härjade i landet 1966-1976.

Med start i början på 80-talet tog vardagslivet i Kina en ny vändning i samband med att man långsamt införde mer och mer marknadsekonomi och öppnade upp för investeringar ifrån omvärlden. Pendeln svängde tillbaka och det blev viktigare än någonsin för vanligt folk att driva in pengar och uppnå materiellt välstånd.

Mer accepterat blev det också att se tillbaks på sin kulturs förflutna och återupptäcka traditionella symboler och budskap. Som ett resultat av både ett tilltagande intresse för den egna traditionen och den ständiga penningivern har de artefakter som anses kunna dra åt sig rikedomar fått ett nytt uppsving.

Bland det myller av symboler som representerar rikedom ska vi här titta närmare på några av de mest populära figurerna och deras tillhörande berättelser.

Den bevingade lejondraken 

Finns i många former och sägs sakna kön, alternativt vara tvåkönad, och ha gråvit päls. Pixiu (貔貅) hette ursprungligen Bixie (辟邪) vilket betyder att den skyddar mot onda makter. Den lever på att flyga runt och glufsa i sig rikedomar, i synnerhet guld och silver, samt fånga in och suga i sig livsessensen från demoner som även dessa omvandlas till…. ja, just det… rikedomar… Det fina (eller tråkiga) med med kråksången är att Pixiu inte kan gå på toaletten och att rikedomarna den ätit upp således “stannar” hos ägaren.

Den skrattande buddhan

Det är intressant hur något som symboliserar befrielse från begär också har blivit synonymt med rikedom. Denne belevade tjockis är dock bara en buddha i mängden, och därmed inte någon Siddharta Gautama. Mannens namn är Qici och han levde på att klä ut sig till munk, tigga och bete sig egendomligt på gatorna i Ningbo en bit ifrån Shanghai för omkring 1000 år sedan. Han symboliserar naiv godmodighet och tur, då han sägs ha haft förmågan att förutse kommande olyckor och katastrofer. Att ta på herr Qicis mage tros ge tur. Denne tiggande hemlöse ses ofta med en tygsäck eller en väldig guldklimp i handen och förknippas paradoxalt nog med det goda livet: rikedom, hälsa och glädje. Hallelujah.

Trebenta penningpaddan

Den trebenta paddan (三足蟾) är inte direkt någon trevlig typ, den är faktiskt en ond demon som besegrats och tämjts av daoistguden Liu Hai (en odödlig som ser ut mer eller mindre som Karlsson på taket). Den sväljer gärna allt som lyser och blänker, och kan även spotta ur sig rikedomar – något som Liu Hai dragit nytta av för att hjälpa de fattiga. Den trebenta paddan sägs bo på månen, som den sväljer lite då och då och därmed orsakar månförmörkelser. Paddans försök att svälja mer än den klarar av har gjort den till en symbol för det ouppnåeliga. Oavsett vilket så attraherar Guldpaddan (金蝉) som den även kallas rikedomar och placeras med fördel vid ingången till hemmet eller affären.

Fiskar 

På kinesiska heter fisk “yu” (鱼) och är likljudande med orden för både rikedom (jade), överflöd och välstånd. Att ha tillgång på fisk varje år (nian nian you yu) är således synonymt med att leva varje år i överflöd. Guldfisken (金鱼) ses som den ultimata penningsymbolen då ordet låter som “överflöd av guld”. Därför har många gärna en skål med guldfiskar vid kassan, eller varför inte en hel fiskdamm med guldfiskar eller karpar på bakgården?

Rikedomens Gud

Rikedomens gud — Caishen (财神) — dyker upp lite här och var och i många olika skepnader, troligtvis på grund av viss förvirring kring det antal olika penninggudar som finns i Kina. Vanligtvis är Caishen klädd som ämbetsman eller militärbefälhavare. Han är svag för citrusfrukter, så om du har några till övers och är sugen på att bli rik så är det bara att börja offra. Men det handlar inte bara om personligt välstånd, en viktig uppgift för många rikedomsgudar i kinesisk mytologi var att se till att tillgångarna fördelades rättvist.

Caishenkandidat numero 1: Guanyu 

Guanyu (关羽) är en storvuxen general som ofta ses med rött ansikte iklädd gröna kläder. Han levde under de tre kungadömena på 200-300-talet och det sägs att han aldrig ska ha förlorat ett enda fältslag. Trots att Guanyus kungadöme sjöng på sista versen och fienden konstant sökte muta över honom till sin sida lät han sig aldrig kuvas. Han symboliserar oövervinnlighet och skyddar med sin hillebard mot illasinnade tjuvar.

Caishenkandidat numero 2: Zhao Gongming

Ett svart ansikte och ett ursinnigt ansiktsuttryck i kombination med en tung rustning är kännetecknande för bergsbon Zhao Gongming (赵公明) . Han sägs ha levt på Emeiberget i Sichuan för ca 2000 år sen, och rider runt på ett svart lejon och kastar handgranater i form av magiska pärlor. Han tros ha makt att skydda folket från sjukdomar och naturkatastrofer, men har även till uppgift att skipa rättvisa genom att se till att välfärden sprids jämt över världen.

Caishenkandidat numero 3: Jadekejsaren 

Tar hand om allt som rör himlen, jorden och haven. Om han inte är the-one-and-only Caishen (玉皇帝) så är han åtminstone den som rikedomens gud rapporterar till varje kinesiskt nyår. Efter detta möte vet sedan Caishen hur rikedomarna bättre kan fördelas under det kommande året. Jadekejsaren ses ofta avbildad som en kejsare med en Ruyispira.

Kinakål

Är butiksägaren ett veggie-fan? Nja. Denna grönsak förekommer ofta i påkostad jade och kan föreställa kinakål (大白菜) eller bokchoy (小白菜). Gemensamt är att båda innehåller ordet ”bai cai” vilket låter som “hundrafaldig rikedom.” Grönsaken är med andra ord en riktig pengamagnet.

Röda Kuvert 

I Kina är det tradition att vid varje kinesiskt nyår ge yngre familjemedlemmar pengar i röda kuvert (红包). De anställda i huset eller på företaget kommer vid nyåret även att förvänta sig en bonus som ofta motsvarar åtminstone en månadslön, så förbered dig på att köpa många kuvert och börja lägga undan pengar i god tid så slipper du migrän sen.

Citrusfrukter

Att ha ett citrusträd i affären eller hemma på gården kan vara ett smart drag för den som hoppas på bättre tider. De dignande frukterna anses påminna om hängande mynt till form och färg och är även populära som gåvor som helst bör ges med kvistar och blad intakta, samt i jämt antal. Gesten betyder att man önskar någon framgång och rikedom.

Chilipeppar

Ja, det går att äta sig rik! Inte bara genom att äta kopiös mängder jiaozi, degknytena som påminner om yuanbao-mynten, utan även med hjälp av chilin.Den är röd (红), vilket inte bara är något utan en favoritfärg i Kina, utan även låter som ordet för evighet. Rött används också i kinesiskt vardagsspråk för att beskriva något som blomstrar, är väldigt populärt eller rentav sexigt. En klase chilipeppar som hängs över en ingång leder tankarna till uttrycket “rött rött eld eld” (红红火火), vilket är synonymt med en förhoppning om att pengar ska välla in genom dörren. Dekorationer med röda smatterbandsfyrverkerier har ungefär samma innebörd.

Denna artikel är skriven av gästskribenten Oskar Sundberg som läser historia vid Södertörns Högskola och har en kandidatexamen i Östasienkunskap från Lunds universitet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*