22 mars 2013

Idag besöker Xi Jinping Moskva, som sitt första utländska statsbesök i egenskap av president. Förutom markeringen mot USA som detta innebär, så väntas Xi under det tre dagar långa besöket hamra ut ett par gigantiska miljardaffärer gällande naturgas och olja. Även för Hu Jintao var Ryssland första stopp efter att han tagit över som president. Dagens länkar:

Fusk bland Volvohandlare i Kina – SvD
Volvo har upptäckt att det fuskas ordentligt bland kinesiska återförsäljare av bolagets bilar. Bland annat har säljsiffror överdrivits.

China, Russia move toward full-fledged strategic partnership – Xinhua
Kontakterna mellan Kina och Ryssland bygger inte på ”kortsiktiga, egoistiska fördelar”, utan på en ”djup förståelse för de djupa gemensamma intressena”.

Lies, Damned Lies, and Chinese Statistics – Foreign Policy
Hur mycket ska man lite på Kinas statistik egentligen? Tom Orlik om varför Kinas statistik ska tas med en nypa salt, inte nödvändigtvis på grund av partiets skönmålande av verkligheten utan snarare för att kinesiska myndigheter inte hänger med i landets snabba ekonomiska utveckling.

Beijing’s limits to growth detailed – Global Times
Peking klarar inte urbaniseringstrycket, vilket de som bor i staden nog redan kände till. Vattenbrist, markbrist, transportbrist, ja en hel massa brister, kommer Peking stå inför de kommande åren, visar ny studie.

China’s Poison Air Is Becoming Its Leading Export – Bloomberg
Kinas luftföroreningar och miljöproblem i ett geo-politiskt perspektiv riskerar att öka konfliktrisken i Asien, när Kinas smog blåser in över Japan (bokstavligen).

Present at the miscreation – Analects (Economist)
Historisk artikel om Kinas första president, Yuan Shikai, som för närmare 100 år sedan ”valdes” till kejsare, efter att han gjort sig av med det politiska motståndet i form av nationalistpartiet Guomindang. 1915 Yuan utsågs med 1,993 röster för, och 0 röster emot. 2013 utsågs Xi Jinping med 2952 röster för, och 1 emot. Ett fall framåt?

China Is Now No. 2 Box Office Behind U.S. – WSJ
Kina har nu också gått om Japan som världens andra största biomarknad.

Closer Look: What Should China Do with 18 Mln Pigs Carcasses Every Year?  – Caixin
Vad gör Kina med de 18 miljoner grisar som dör i sjukdom varje år? Caixin skriver att många kadaver säljs vidare eller helt enkelt dumpas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*