Hongshao rou FOTO: Wikimedia commons

Recept: Julmustbräserat sidfläsk

En av de rätter som jag kom att tycka allra mest om från de många vistelserna i Kina är rödbräserat sidfläsk (红烧肉). Första gången jag hörde talas om den, eller i alla fall lyckades lägga namnet på minnet, var när jag satt på en restaurang i närheten av Wudaokous (五道口) tunnelbanestation. En amerikanare pratade på flytande kinesiska med en av servitörerna som om de hade känt varandra i flera år och en av de fraser som jag lyckades förstå var:

– 红烧肉是毛主席最爱吃的菜对不对? (Visst var det så att röd bräserat sidfläsk var Ordförande Maos favoriträtt?)

Efter att ha hört detta var jag bara tvungen att äta den. Jag vet inte riktigt hur jag kom fram till att en diktators favoriträtt var något som jag helt enkelt var tvungen att pröva. Kanske var det den anekdotiska potentialen kring diktatorns och hans rätt som lockade eller så var det bara att jag vid det laget hade blivit rejält trött på att beställa in Kung Pao-kyckling (宫保鸡丁) .

Under åren som gick kom rätten att refereras till när jag läste böcker eller tittade på TV. Ola Wong har med receptet i slutet av sin bok När tusen eldar slickar himlen och Fredrik Önnevall kom att ha ett kortare reportage om rätten i samband med att han intervjuade Dong Linfa — som under sextiotalet var Mao Zedongs personliga kock — i tv-programmet Kinas mat. Det tog mig själv några gånger innan jag fann den version som jag gillade mest och idag delar jag med mig av detta recept.

20141201_181653

När julmust säljs i Kina kallas det helt enkelt för ”jul-Cola” (圣诞可乐) eller så används det mera mystiskt klingande namnet ”fånga-drömmen-Cola” (追梦可乐). Och julmustbräserat sidfläsk (圣诞可乐红烧肉) är precis vad det låter som.

Ingredienser:

Sidfläsk – 1 kg (funkar även bra med fläskestek och ribbestek)
Mörk soja – 0,5 dl
Ljus soja – 1,5 matskedar
Torr sherry – 1 – 2 matskedar
Olja – ca 0,5 dl
Julmust – 0,75 l
Salladslök – 5 st
Vitlök – 4 klyftor
Ingefära – 5 skivor
Höns-/Kycklingbuljong

1. Börja med att förbereda alla ingredienser. Skär fläskköttet i bitar som är lite större än ditt pekfinger (cirka 1-2 cm tjocka).

2. Värm upp en wokpanna och häll på oljan när woken har blivit riktigt varm. När oljan i sig har blivit varm lägger du i ingefäran och vitlöken (vill du ha en starkare rätt kan du även lägga i torkade chilifrukter vid detta tillfälle). Stek vitlöken och ingefäran i mindre än 30 sekunder sen lägger du i köttet. Stek köttet i 2-3 minuter.

3. Häll i sherryn och sedan den ljusa och mörka sojan. När köttet har tagit färg av sojan kan du börja hälla i julmusten (Om du av någon outgrundlig anledning inte gillar julmust kan du istället ta en bit bröstsocker och tillräckligt med vatten för att täcka köttet).

sockerjulmust

4. Efter det att du har hällt i julmusten väntar du tills den har börjat koka sen kan du lägga i salladslöken. Ifall du vill ha en ännu juligare känsla än vad detta receptet erbjuder kan du även lägga ned en kanelstång. Låt det koka med lock i cirka 50 minuter.

20141201_182427

5. När det har kokat i 50 minuter så kommer du förmodligen att ha väldigt mycket vätska kvar. Ta av locket och låt det koka mellan 10-20 minuter, beroende på hur tjock/tunn du vill att såsen ska vara.

utanlock

6. Så enkelt var det. Till denna rätt är det brukligt att servera ett gäng andra kinesiska rätter, men det duger lika bra med en liten skål kokt jasminris. Den givna måltidsdrycken är givetvis julmust.

färdigt

Och med detta vill vi på VFL-nyheter önska våra läsare en glad advent!

Linus Fredriksson
linus.fredriksson@vflnyheter.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*