Måndag 1 september 2014

Bara länkar om Hongkong idag efter lördagens utkast från Nationella folkkongressen kring utformandet av valprocessen i den speciella administrativa regionen, inför valet av chefsminister 2017.

Occupy Central declares ‘era of civil disobedience’ after Beijing ruling – Shanghaiist

Efter att det i och med helgens utkast blev klart att den Nationella folkkongressen i Beijing inte kommer att hörsamma demonstranterna som krävt att Hongkongs chefsminister ska väljas genom ett fritt och allmänt val år 2017 har omfattande protester utlysts i Hongkong. Tusentals personer samlades under söndagskvällen i Tamar Park för ett protestmöte anordnat av organisationen Occupy Central. Enligt en av organisatörerna är det här bara början: ”When the date comes, people will know,” he said. ”We no longer want to create news. From now on we will stand high as members of civil disobedience.”

Full text of explanation of NPC’s draft decision on HKSAR chief selection by universal suffrage – Xinhua

Bestämmelsen från den Nationella folkkongressens stående utskott från i lördags. Bestämmelsen innebär bland annat att endast två eller tre personer kommer att tillåtas kandidera för posten som chefsminister. Kandidaterna måste dessutom få stöd från en majoritet av ledamöterna i en särskild utnämningskommitté.

Back to the Drawing Board for Hong Kong Election Reform? – WSJ

Beijings förslag för reformer av valprocessen behöver stöd av två tredjedelar av Hongkongs lagstiftande råd, men där har över en tredjedel lovat att inte ställa sig bakom ett förslag som de bedömer som inte genuint demokratiskt. Vad händer om reformerna inte röstas igenom? Då fortsätter Hongkongs val på samma sätt som idag, utan några som helst reformer i en mera demokratisk riktning, meddelar Li Fei, vice generalsekreterare i den Nationella folkkongressens stående utskott.

LIVE: Beijing officials explain controversial NPC decision on 2017 reform – SCMP

South China Morning Post rapporterade kontinuerligt från ett möte vid Asia World Expo i Hongkong där Li Fei, vice generalsekreterare i den Nationella folkkongressens stående utskott, förklarade folkkongressens förslag för Hongkongs beslutsfattare. Demonstranter samlades utanför byggnaden och försökte ta sig in i konferenssalen. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*