Boken "Uphold Justice in America" av Gu Kailai

Gu Kailai åtalad för giftmord

HEFEI Advokaten och affärskvinnan Gu Kailai står åtalad för att ha förgiftat en brittisk medborgare, uppger Xinhua Nyhetsbyrå under torsdagen. Mordet har blivit mycket uppmärksammat och använts i anklagelserna mot både Gu Kailai och hennes man – den västra metropolen Chongqings före detta partichef – Bo Xilai.

Det är en domstol i provinshuvudstaden Hefei, i sydöstra Kina, som kommer att pröva Gu Kailai. Tillsammans med hennes anställda, Zhang Xiaojun, står hon åtalad för mordet på britten Neil Heywood. Heywood hittades död på sitt hotellrum i november förra året, dödsorsaken uppgavs först ha varit överdriven alkoholkonsumtion.

Enligt pressmeddelandet från Xinhua är bevisningen i målet ”tillförlitlig och tillräcklig”. Motivet ska ha varit en ekonomisk tvist mellan Heywood och Gu Kailais son – Bo Guagua – som fick modern att oroa sig för sonens säkerhet.

Domstolen ska redan ha informerat de åtalades anhöriga, men var Bo Xilai befinner sig är okänt. Han antas sitta i husarrest sedan han senast syntes till i mars.

Bo Xilai och Gu Kailai var ett av det politiska Kinas verkliga power couples. Hon med en bakgrund som internationellt framgångsrik advokat. Han med ögonen på en plats i den högsta ledningen (politbyråns ständiga utskott) och en stark personlig framtoning, unik i Kinas politiska klimat.

Början till slutet för parets karriär var när vice borgmästare Wang Lijun tog sig till USA:s konsulat i Chengdu, förföljd av kinesisk polis och militär. Alltfler rykten om korruption, ekonomisk brottslighet, försvinnanden och även tortyr började cirkulera.

Slutligen tvingades Bo Xilai att avgå från alla sina officiella poster vid ett partimöte i mars och är nu under utredning för att bland annat ha brutit mot partidisciplinen.

Puck Engman
puck.engman@vflnyheter.se

2 reaktion på “Gu Kailai åtalad för giftmord”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*