Advokaten Yang Zuixin. Foto: Mika Koskinen

Stora Enso pressar på kontroversiellt pappersbruk

GUANGXI Den kinesiska advokaten Yang Zaixin har nu suttit under olaglig husarrest i 14 månader i staden Beihai i Guangxi-provinsen, södra Kina. Yang hade tagit sig an marktvister mellan lokala bybor och Stora Ensos mellanhänder som köpt upp mark för papperstillverkarens räkning. Trots detta, och andra oegentligheter, fortsätter Stora Ensos planer på sitt nya pappersbruk.

Den 20 mars i år gick finsk-svenska pappersjätten Stora Enso ut med pressmeddelandet att planerna på deras nya kartong- och pappersmassabruk äntligen skulle förverkligas. Företaget investerar 1,6 miljarder euro i fabriken som beräknas börja byggas nu i höst i staden Beihai, i Guangxi-provinsen.

Stora Enso har allt sedan 2002 skissat på fabriken och har under åren som gått köpt upp tusentals hektar mark kring Beihai för att omvandla till ett enda stort eukalyptusplantage på totalt 120 000 hektar skog.

Pappersbruket kommer bli Stora Ensos största någonsin, och är tänkt för den växande kinesiska marknaden. Planerad driftstart 2014.

Svenska medier rapporterade slentrianmässigt om planerna; som exempelvis här i Dagens Industri och i Svenska Dagbladet.

Stora Ensos fabrik är däremot kontroversiell i det avseendet att det finns starka vittnesmål från bybor kring Beihai som uppger att de tvingats sälja sin mark till underpriser under hot om våld. Dessa så kallade ”land grabs” är ett utbrett problem i Kina, där korrumperade lokala myndigheter tar till fula metoder för att tjäna pengar på företags investeringar.

Kritiken började bubbla 2009 efter en rapport från miljöorganisationen Rights and Resources Initiative som visade på oegentligheter kring hur marken anskaffats. Finsk media börjar rapportera från Guangxi. Nyhetsbyrån Reuters skrev också en sammanfattade artikel om kritiken.

Stora Enso sade sig däremot vara lyhörda till kritiken och skrev sålunda en egen rapport kring händelsen där man medgav att misstag begåtts och att företaget nu gjorde sitt bästa för att åtgärda detta. Bland annat så skrev rapportförfattaren Mats Nordlander, Stora Ensos vice verkställande direktör, att man gått igenom 2 300 kontrakt och att en del av dem var på väg att omförhandlas, samt att företaget skulle gå långsammare fram i processen att anskaffa ytterligare mark så att inga ytterligare misstag skulle göras.

Därmed kan tyckas att saken skulle vara ur världen.

Men, ett år senare publicerar finske journalisten och före detta Kinakorrespondenten för statliga YLE, Mika Koskinen, sin dokumentärfilm Red Forest Hotel. Dokumentären handlar om Stora Ensos nya plantage och pappersbruk i Beihai.

Dokumentären visar på att lokala myndigheter i Beihai är långt ifrån bekväma med att låta utländska journalister träffa bybor som varit inblandade i marktvisterna. Mika Koskinen förföljs konsekvent, personer han träffar kidnappas och misshandlas.

Trots detta lyckas han få ett grepp om situationen, och får ta del av berättelser om hur bybor under hot och våld tvingats ge upp sin mark. Dokumentärfilmen visades på filmfestivaler och skapade debatt i Finland, och visades även på SVT i maj i år. Koskinen hävdar att även om filmen spelades in under 2010, så är situationen i Beihai fortfarande långt ifrån löst och att det fortfarande finns oegentligheter som Stora Enso inte tagit ansvar för.

Ett exempel på detta är advokaten Yang Zaixins öde. Yang var advokaten som tog sig an att företräda byborna i marktvisterna som uppstod i Beihai. För detta blev han hotad, förföljd, misshandlad och tillslut falskeligen anklagad för att ha ”påverkat vittnen”. Han har sedan juni förra året suttit under husarrest i Beihai.

Enligt Mika Koskinen mår Yang Zaixin allt sämre, han är djupt deprimerad och ser ingen utväg på sin situation. Han hålls under bevakning dygnet runt och hans möjlighet att träffa sin familj har åtstramats.

– Han befinner sig i en Kafka-situation. Hans husarrest är inte laglig, så han kan inte överklaga den till någon instans. Han har nu suttit inspärrad 14 månader anklagad för att ha påverkat vittnen, men den riktiga anledningen är att tysta honom, kommenterar Mika Koskinen, som haft kontakt med Yangs fru.

Koskinen anser att Stora Enso skött hela affären på ett dåligt sätt när företaget hyrt in mellanhänder för att sköta markinköpen, och sedan inte tar ansvar för konsekvenserna.

Finländska ministern för internationell utveckling, Heidi Hautala, ska också besöka Beihai i augusti för att få ett grepp om situationen, skriver Koskinen i ett mail till VFL, men han är dock tveksam till ministerns möjlighet att få tillgång till objektiv information, då resan organiseras av Stora Enso.

Stora Enso menar däremot att man tagit problemen på allvar, och har under året lagt stor kraft på att övertyga kanske främst sina aktieägare om detta. I en bulletin från mars i år berättar man hur man fortfarande jobbar med att rätta till de många kontrakt som visat sig vara problematiska. Företaget försäkrar att man lärt sig från sina misstag och att man är beredd att ta ett långsiktigt ansvar för Beihai.

I slutet av maj gick Stora Enso också ut med en kampanj i Beihai, med anledning av den internationella barndagen den 1 juni, där företaget utlovade gratis sjukförsäkring upp till 100 000 RMB för alla barn i området som är mellan 30 dagar och 18 veckor gamla.

I samma veva slog Stora Enso på stora trumman när man rekryterade en av Sveriges mer kända människorättsjurister, Parul Sharma, och gjorde henne till vice president inom Renewable Packaging med särskilt ansvar för Guangxi-projektet.

Men företagets ansträngningar till trots, eller kanske just därför, så tilldelades Stora Enso årets ”Greenwash”-pris av föreningen Jordens Vänner, som alltjämt fortsätter kritisera pappersjättens Guangxi-planer.

Kritiken mot Stora Ensos plantage i Guangxi är alltså fortfarande väldigt närvarande. Inte minst för att advokaten Yang Zuixin fortfarande sitter fängslad som en direkt följ utav hans protester mot projektet.

Björn Djurberg
bjorn.djurberg@vflnyheter.se

4 reaktion på “Stora Enso pressar på kontroversiellt pappersbruk”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


*